Restauratie

Wanneer een uurwerk gerestaureerd dient te worden, zijn er geen vervangende onderdelen voorhanden en worden deze handmatig gemaakt. De handelingen die nodig zijn voor de restauratie van een uurwerk zijn intensiever dan voor een reparatie. Uurwerken die ouder zijn dan 100 jaar komen in aanmerking voor een restauratie. Vaak zijn er met de jaren onderdelen weg of zijn deze aangepast met vorige reparaties. Het aanpassen wordt gedaan om slijtage op te vangen.

Het uurwerk wordt gereinigd en bekeken op slijtage van lagers, tandwielen en andere onderdelen. Deze slijtage wordt genoteerd en er wordt bekeken waar er onderdelen weg en/ of stuk zijn. De slijtage op lagers wordt opgevangen door het monteren van nieuwe lagerbussen. Deze worden met de hand gemaakt en zijn in tegenstelling tot reparaties van messing en niet van brons omdat dit toen nog niet toegepast werd. Er wordt op de kleur van het materiaal gelet, omdat dit moet overeenkomen met het originele materiaal. De gemonteerde lagers worden optisch weggewerkt zodat niet zichtbaar is dat deze vervangen zijn.

tijdsdoorloop van een restauratie is afhankelijk van de hoeveelheid werk

Op alle reparatie werkzaamheden geven wij 1 jaar garantie.

En als er een veer breekt?

De breuk van een veer en de gevolgen daarvan vallen niet onder de garantie, tenzij de KlokkenTon nieuwe veren geplaatst heeft.

Let wel: Iedere veer zal breken, maar het is onbekend wanneer...